Airco informatie

Bij Airco denk je vooral aan de zomer.
Maar het is echter vooral ons vochtig zeeklimaat dat de airconditioning, in Nederland, tot een zeer nuttig accessoire maakt.

Een airco koelt niet alleen maar haalt ook vocht uit de lucht.
Mede doordat de verdamper in het dashboard altijd nat is van het vocht dat aan de lucht onttrokken wordt blijven ook micro organismen en stof aan de verdamper kleven en is een airco mede daardoor ook een uitstekende hooikoortsbestrijder.

In de natte herfst- en wintermaanden wordt de airco samen met de verwarming gebruikt en is het voordeel van de droge lucht wel duidelijk, de ruiten beslaan niet.
Door een goed klimaat, de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad in de auto worden bestuurder en passagiers minder snel vermoeid.

Van een slecht onderhouden airco kun je ziek worden. Bacteriën en schimmels kunnen vrij spel krijgen als de airco slecht is onderhouden, de filters verstopt zitten of doordat de airco niet goed is ingesteld. Je kunt dan denken aan verkouden worden, keelpijn krijgen, je grieperig voelen, geïrriteerde luchtwegen of tranende ogen.

Tips

Tip: gebruik ook in de winter uw airco installatie en probeer steeds enkele minuten voor aankomst op uw bestemming de airco uit te zetten. Gebeurd dit niet dan kan de verdamper van de airco niet opdrogen en kunnen bacteriën zich in de airco gaan nestelen. Als je de airco dan later weer aanzet komen ongezonde stoffen je interieur binnen.

Tip: temperatuurverschillen groter dan 5 graden kunnen leiden tot hoofd- en keelpijn en verkoudheid. Houdt daarom een max aan van 5 graden temperatuurverschil.

Tip: ga je de bergen in met een caravan zet dan je airco uit. Dat geeft je auto weer wat extra vermogen om de caravan vooruit te krijgen.

Tip: de airco is een brandstofslurper. Op een hete zomerdag verbruikt de airco bij lage snelheden wel 2 liter op 100 kilometer. De airco slurpt het meeste brandstof bij het inschakelen en bij erge hitte. Ook vraagt hij behoorlijk wat motorvermogen. Zet daarom de airco uit zodra de temperatuur in de auto acceptabel is.

Tip: heeft uw auto de hele dag in de zon gestaan dan lucht eerst de auto. Zet de ramen tegen elkaar open wanneer u wegrijd. Laat de airco nog even uit. Direct de airco aanzetten is namelijk niet efficiënt en heeft weinig effect. Als het een beetje draaglijker is in de auto laat dan de lucht circuleren. Zo zuigt uw auto geen hete buitenlucht meer op. Vervolgens doet u de ramen dicht en kunt u de airco aanzetten.